vrijdag, juli 30, 2010


bunkers bij IJmuiden, studie - houtskool en pastel op papier

Sirenen ontwapend.
In de bus naar IJmuiden sprak ik met iemand die antwoord gaf op een eerdere vraag van een duinwandelaar. De duinenrij tussen de bunkers en de zee is breed en hoog. Hoe kwamen kanonnen daar overheen? De duinen zijn breder geworden na de aanpassing van de Zuidpier. In het kader van de Deltawerken zijn de duinen hoger gemaakt en de gaten ertussen zijn afgevlakt tot ongeveer gelijke hoogte. Zouden er kanonnen zijn in de bunkers, ze zouden niet meer tussen de duinen door kunnen schieten.

dinsdag, juli 27, 2010

Call for art proposals





Dear artist or artist initiative,
R.C. de Ruimte is a leading artist initiative in the cosmopolitan region of Amsterdam (The Netherlands) and we would like to ask you to participate in our newest exhibition: 'De Piramide van IJmuiden'. The theme for this exhibition is the question: "What is the new world?" We are searching for the ideas about the future and how the future will look like.

What is your idea about the NEW world?

Please sent us a video with your intervention about the question "What is your idea about the new world?". We will show your video at the exhibition in a video installation. We also publish the video at our website www.yourideaaboutthisfuture.nl witch will be launched later this month.

The maximum file size of the video is 22 MB and it need to be a AVI, WMV, MOV, MPG, MP4, or MPEG. Please send your video and your name and the title of the work to de.piramide.van.ijmuiden@gmail.com before the 1st of September 2010.

If you have any questions, please send us a e-mail or contact us by phone number: (+31) 0255-527435

Kind regards,

R.C. de Ruimte
De Piramide van IJmuiden��
I hear a new world


OP ZOEK NAAR PENELOPE VI

Labels:

maandag, juli 26, 2010

Ik was aan het struinen door mijn beeldmateriaal voor de blog van deze week. Ik kwam een stille passant tegen. Eentje die toch vrij bepalend is voor het IJmuiderstrand.













zaterdag, juli 24, 2010



Nog 2 weken te gaan voor de opening, geen tijd meer voor twijfel, nu slechts hard en gestaag doorwerken.
En flyers verspreiden!

vrijdag, juli 23, 2010


dinsdag, juli 20, 2010


OP ZOEK NAAR PENELOPE V

Herkomst foto: Zee en Havenmuseum IJmuiden

Labels:


Nachtelijke uren in RC de Ruimte met de start van het tweede doek.

zaterdag, juli 17, 2010


kunstenaarstwijfel.

Deze week ernstig last van mijn eigen precieze, schilders-hand. Ik verlang naar het grote gebaar, maar het onderwerp, gekozen formaat én mijn eigen karakter, vragen om nauwkeurigheid. Een toevallige passant die liet vallen mijn schetsen stukken interessanter te vinden dan de daaruit voortkomende schilderijen, was olie op het vuur. Drie weken voor de opening ...... te laat of juist te vroeg voor evaluatie?

vrijdag, juli 16, 2010


donderdag, juli 15, 2010



Bunker (Sirenen - serie) - houtskool en pastel op papier

woensdag, juli 14, 2010

Zeegezicht

IJmuiden, 19 Aug 1903
Lieve Jac, Nu kun je opa en oma eens wijzen hoe ver wij op de pier in zee zijn geloopen. Er staat een rood streepje bij. Groet Ma en alle huisgenoten van mij. Je liefh. vader

dinsdag, juli 13, 2010


OP ZOEK NAAR PENELOPE IV

Toen Penelope klein was gooide haar vader haar in zee. Waarschijnlijk vanwege een voorspelling. Maar Penelope werd gered door een stel eenden. Daar dankt zij haar naam aan, ‘Penelope’, wat ‘eend’ betekent. (De naam heeft nog een andere betekenis, maar daarover een volgende keer).

Penelope leefde in een patriarchale maatschappij en als vrouw had ze weinig in te brengen:

“Het was een wereld waarin de ondergeschikte positie van de vrouw in geen enkel opzicht werd verborgen of geïdealiseerd. Het was een wereld die geen ridderlijkheid kende en evenmin zoiets als romantische liefde.” (Moses Finley, De wereld van Odysseus, p. 186)

Toch was ze niet slecht af met Odysseus, het verhaal gaat dat zij hem zelf ook wel leuk vond. En men haast zich te vertellen dat zij uit vrije wil met hem mee ging naar Ithaka. Maar ja, veel keuze had ze niet, blijven wonen bij een vader die je ooit heeft willen verdrinken is geen optie.

herkomst foto: Zee- en Havenmuseum IJmuiden

Socrates leefde weer een paar eeuwen later, zijn motto was ‘ken u zelf’.....

Labels:

maandag, juli 12, 2010





zondag, juli 11, 2010


Labels:

donderdag, juli 08, 2010


woensdag, juli 07, 2010


Sirenen III - Odysseus in WOII
Afgelopen zondag bezocht ik het Bunkermuseum. Op de wanden tekeningen met onderschrift uit de oorlog. Melige grappen en sombere gedachten. Een van de tekeningen sprong eruit. Was het Odysseus die, vastgebonden aan de mast van zijn schip, de verleidingen van de Sirenen wilde ondergaan?
Op de tekening een man met een bos bloemen in zijn hand, hoed op, vastgebonden met touw aan een reclamezuil met een klok erop. Zijn blik gericht op een vrouw die passeert, hooggehakt, zwierig gerokt, stevige kuiten, een hondje in haar kielzog. Haar gezicht is door beschadigingen van recente graffiti niet goed te zien. Het onderschrift, met verwijzing naar de klok boven het hoofd van de man:
Tolle Frau...Kurz vor fünf Uhr...leider bin ich gebunden.
Raadselachtige Sirene..........

De sporen van mijn karretje, waarin ik mijn vondsten onderweg opberg, worden langzamerhand zichtbaarder langs de gehele IJmuider kustlijn.
Een route leidt mij vanaf het Pontplein langs de Kanaaldijk naar de sluizen. Ik loop over de sluizen naar de overkant langs de Hoogovens richting de pont die mij weer terug naar het Pontplein zal varen, een wandeling van ongeveer 5 uur.
IJmuiden wordt opeens een stuk grimmiger aan deze kant van het water. Een dikke mist hangt over de contouren van het fabrieksterrein. Het valt me op dat zo veel kust afgesloten is door grote hekken en barricades. Zij blokkeren de doorgang naar de uiterste puntjes waar land van zee gescheiden is.
Ik vind de IJmuidenaar die ik onderweg tegenkom aardig, een beetje bot, maar aardig en behulpzaam. Ik stel soms vreemde vragen over objecten die ik onderweg vindt, maar altijd staan ze mij te woord:
Ik: "Goedemorgen heeft u al beet?"
Man aan het vissen bij de sluizen kijkt voor zich uit: "ja, twee scharretjes"
Ik: "Dat wordt een lekker maaltje"
Man aan het vissen bij de sluizen:"ja"
Ik probeer wat te glimlachen en iets te zeggen, maar schuif een beetje hen en weer op mijn plek.
Man aan het vissen bij de sluizen: "wat doe jij hier?"
Ik: "de stad verkennen" ( en ik lieg niet als ik dat zeg)
Man aan het vissen bij de sluizen: "Ja snorren zeker!"
Ik: "sorry, snorren?"
Man aan het vissen bij de sluizen: "ja winkelen!"
Ik: "oh...ja misschien wel...." (ik heb het idee dat ik hem niet zo goed uit kan leggen dat ik eigenlijk oude troep van de straat verzamel die ik als mooie vondsten beschouw.)
De man aan die aan het vissen is bij de sluizen wrijft zijn duim en zijn wijsvinger over elkaar en zegt: " maar dan moet je wel dit hebben!!"
De hengel begint te piepen, tijd om te gaan.