zondag, februari 12, 2012

A Kba, Ma a De Ete

Studenten van Nola Hatterman Art Academy in Surinaams museum Fort Zeelandia,

op 3, 4 en 5 februari 2012

1. Bea Unenge

The moment that changed my life

This is my little sister’s 23 years’ birthday party. That was the night when my friend Lena sent

a text message to the man named Ottmar (who was from a small, for me unknown country named Surinam) and asked him for a blind date with me. And now I am living here, in Surinam, together with him.

2. Janella Misiedjang

Mijn moeder is bezig in de keuken

3. Janella Misiedjang

Mijn opa is doodgegaan

4. Sylvio Alatoe

Mijn moeder maakt vaak cassavebrood en dat is een heel proces vandaar dat ik zo’n werkstuk gemaakt heb.

5. Nehomia Lemmer

Romance

Het was een dagje toen wij op straat liepen. Het was heel regenachtig en er waren overal waterplassen. Ineens heeft hij mij opgetild net als in een romantic movie, zoiets had ik niet verwacht in de realiteit.

6. Nehomia Lemmer

Broer

Mijn broer kookt eten voor mij

7. Paul de Jong

Debora kan heel goed kip koken. Zij snijdt de kip in fijne stukken en dan wast zij de kip heel goed schoon. Dan pakt ze een kleine teil en daar legt ze de kip in. Ze zet specerijen zoals uien, witte peper, ajenomoto, soepgroenten, jinja en anijs er bij. Dan krijgt de kip een heel erg lekkere smaak. De keuken is niet zo super maar er is een gasfornuis en je kan ook binnen de vaat wassen. Debora houdt van het maken van kip.

8. Pascal Galimo

Een vakman ben ik ook als het over bouwen gaat. Op school heb ik er veel van geleerd en in mijn vrije tijd doe ik ook handlangerwerk net alsof ik niets weet. Daarom heb ik hiervoor gekozen.

9. Morcio Adjako

In 2007 deed ik mee met de Paralympics in Rio de Janeiro. Hier zijn we aangekomen op het vliegveld.

Ik deed mee op het onderdeel athletiek.

10. Morcio Adjako

Mijn broer kijkt televisie.

11. Andy Keizerweerd

Mijn eerste pitbull. De naam is Spike en de tweede Sproetie, die is zeer waakzaam en gehoorzaam, dus opgepast anders ben je zo je hand kwijt.

12. Arline Winkel

Ver weg is het land waar mijn roots liggen en waar mijn kinderen wonen.

Dit zijn hun kleuren.

13. Giovanni Douglas

De dag dat ik mijn eerste eigen vervoer kreeg waar ik al een lange tijd naar verlangde was één van de beste dagen van mijn leven.

14. Xaveira Joeroeja

Het leven is zo kostbaar dat wij mensen dingen soms zo als vanzelfsprekend zien. Het fragment dat ik heb gekozen uit mijn leven is één van de vele momenten wanneer ik mijn broertje zit te bewonderen, hoe hij bezig is zijn fietsband te repareren.

15. Andy Keizerweerd

De dag van mijn certificaat uitreiking. Nu ben ik gecertificeerde kapper van Suriname.

Ik kan mezelf nu barbier noemen met ***.

16. Katrein Breukers

Mijn vader is een accordeonist van beroep. Zelf kreeg ik ook een accordeon voor mijn 7e verjaardag, een rode, als verrassing. Papa moest optreden, eerst zaten we heel lang in de auto, ik nam mijn kleine accordeonnetje mee in mijn kleine, zwarte accordeonkoffer. Ik had mijn matrozenjurk aangedaan, die was blauw met wit. Ik mocht een liedje meespelen. Wanneer ik speelde moest ik heel ver over mijn accordeon gebogen zijn om de toetsen te kunnen zien.