woensdag, juni 23, 2010

Ik loop langs de Kennemerboulevard totdat ik de ingang van het Kennemerstrand tegenkom. In een rechte lijn loop ik richting de zee. Verlaten draad van een vlieger, oranje touw verwikkelt in zeewier, groen visnet - afgebroken, gele dop, rode dop, blauwe doppen, omgebogen vork van het merk “Mammoet”, halve schoenzool, fles met opschrift “Water”, witte dop, Heinz tomaten ketchup. Het is eb. Speelgoedauto.

Bij de vloedlijn aangekomen loop ik naar rechts richting de Zuidpier. Afgebroken touw, blauwe knoop met 3 draden, medicijnflesje, waarschuwingsetiquette van een schip, gele plastic schelp, stukje groene gebroken emmer, bikini bandje, pot verf, verkoold hout, rode ballon, gele ballon, rode ballon van Smullers met draad. Ik klim omhoog tot aan de Zuidpier. Bierflesje, Malboropakje, deep blue series vishaakjes, IJmuider Courant, Telegraaf, gebroken hengel. Ik loop tot aan het eind van de Zuidpier. Vroege vissers zitten tussen de golfbrekers in. Pakje Malboro, oranje draadjes, doorzichtige draadjes, pakje Ocean Real.

Ik loop terug naar het strand. Langs de duinrand, over het strand, loop ik weer richting de Kennemerboulevard. Konijnebotje, indigoblauwe knoop van visdraadjes, oranje knoop, leren schoen-zool, versteend hout, hout, pennedop, oranje dop. Terug langs de Kennemerboulevard via de Strandweg naar de Rondweg. Sleeptouw - gescheurd, ijzeren schroef, geroest plaatje staal. Langs de Makreelkade waar het verschrikkelijk stinkt - pornoblaadje - loop ik via de Breelstraat naar de Dokweg. Blauw touwtje, dik mintgroen en roze touw- afgebroken. Het einde van mijn eerste wandeling in IJmuiden is in zicht.

-Zondag 13 juni 2010-

De komende weken zal ik de lijn belopen waar land van water wordt gescheiden en objecten verzamelen die zijn achtergelaten door mensen, door de zee, door de wind of door andere omstandigheden. Deze verzameling objecten zal in augustus tentoongesteld worden in RC de Ruimte.

Aan de hand van deze gevonden objecten zal ik een ‘quipu’ maken. Wat een quipu is? Dat zal ik volgende week vertellen. Om te beginnen - enkele indrukken van mijn eerste wandeling door IJmuiden.


Met mijn eerste vondsten uit IJmuiden, wachten op bus 182 terug naar Marnixstraat, Amsterdam
4 knopen
vork merk 'Mammoet'